Wereld Aids dag

Blog: Koen Gorgels, arts seksuele gezondheid

Vandaag (1 december) is het Wereld Aids dag. Een belangrijke dag om met iedereen even stil te staan bij de strijd tegen aids en hiv. In Nederland is de zorg rondom hiv erg goed geregeld en hebben wij nauwelijks nog doden aan hiv. Helaas is dit niet overal in de wereld het geval. In veel andere landen en voornamelijk Afrika zijn de voorzieningen minder goed. Jaarlijks sterven dan ook helaas nog ruim een half miljoen mensen aan aids.

Hiv en aids komen door het humaan immunodeficiëntievirus, een virus dat zich kan verspreiden via onbeschermd seksueel contact of via bloed-bloed contact bij het delen van naalden. Onbehandeld leidt een infectie met hiv tot aids in ongeveer 9-11 jaar. Dit doet het virus door je witte bloedcellen aan te vallen waardoor je minder goed andere infecties kan bestrijden.

Aids werd voor het eerst klinisch geobserveerd in 1981 in Amerika. Meerdere jonge mannen hadden infecties die alleen voorkwamen bij mensen met een verstoord immuunsysteem. Omdat de ziekte vaak bij homoseksuele mannen voorkwam werd de term GRID (gay related immune deficiency) geopperd. De kans op transmissie is namelijk groter bij anaal seksueel contact waardoor hiv zich sneller verspreidde dan onder heteroseksuelen. Hiv was waarschijnlijk al rond 1960 aanwezig in Afrika nadat het via apen is overgedragen op mensen en is zo langzaam de wereld overgegaan. Uiteindelijk is overgegaan op de naam AIDS wat staat voor acquired immuno deficiency.

Hiv was in de beginjaren een doodsvonnis maar gelukkig hebben we tegenwoordig goede behandelingen met virusremmers. Hiermee kan je het virus goed onderdrukken en hebben mensen geen klachten meer en een normale levensverwachting. Ook kan je het virus niet meer overdragen naar anderen als je goed onder behandeling bent. Helaas kan je op dit moment nog niet van hiv afkomen maar ook hier wordt aan gewerkt! Tegenwoordig krijgen veel mannen ook een middel, PrEP wat je gebruikt om preventief hiv te voorkomen. Dit middel wordt sinds 2019 massaal door GGD’en uitgegeven en heeft al als resultaat dat het aantal nieuwe hiv infecties aan het dalen is! Een prachtig resultaat.

Vandaag is dus deels een dag van optimisme. Hiv is tegenwoordig goed behandelbaar en het aantal nieuwe infecties in Nederland daalt. Helaas is er ook nog een stigma verbonden aan hiv en hebben we nog een lange weg te gaan voordat iedereen in de wereld vrij van hiv is.

Soa Clinic probeert ook een steentje bij te dragen in de bestrijding van hiv. Wij bieden thuistesten aan waarmee mensen zich zelf kunnen laten testen op hiv als zij zich zorgen maken of risicovol seksueel contact hebben gehad.

 

Bronnen:

https://www.unaids.org/en/resources/fact-heet#:~:text=AIDS%2Drelated%20deaths&text=In%202020%2C%20around-%20680%20000,1.9%20million%5D%20people%20in%202010.