Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het Herpes Simplex Virus (HSV). Je kunt het krijgen door onveilige seks, verplaatsen met de mond of met de vingers. Herpes op de mond heet een koortslip. Klachten kunnen vanzelf weggaan of behandeld worden. Herpes blijft echter in je lichaam.

25.000
diagnoses
komen er elk
jaar bij

Direct naar

Consult met deskundige

v.a. €25,- Onze deskundige staat voor je klaar

Herpes blaasvocht afnameset

€59.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw

Heb ik herpes genitalis?

De manier om te ontdekken of je herpes genitalis hebt, is door te testen of door diagnose van een arts. Dat kan door een herpes genitalis thuistest te bestellen. Mocht je liever eerst een deskundige spreken over welke thuistest je moet kiezen, plan dan een consult.

Wat is herpes genitalis en hoe krijg je het?

Herpes genitalis is een ziekte die je krijgt door onveilige seks. Herpes genitalis is een soa en is te herkennen aan blaasjes op de geslachtsdelen. Er zijn twee verschillende types: HSV-1 en HSV-2. HSV-1 staat ook beter bekend als een koortslip. HSV-2 is de geslachtsinfectie en wordt ook wel herpes genitalis genoemd. Toch vinden wij beide varianten zowel in de mond als bij de geslachtsdelen.

Klachten en symptomen van herpes genitalis

Naast blaasjes op de geslachtsdelen zijn er nog meer symptomen die duiden op herpes. Het hoeft niet zo te zijn dat je klachten ervaart. Mannen en vrouwen zouden wel de volgende klachten kunnen hebben bij een herpes besmetting:

  • Jeukende, geïrriteerde en/ of pijnlijke huid
  • Algeheel gevoel van ziek zijn (Koorts, spierpijn)
  • Opgezette klieren
  • Branderige, schrijnende pijn bij het plassen
  • Dysurie

Gevolgen als je herpes genitalis niet behandelt

Meestal krijg je 1 week nadat je herpes hebt gekregen de eerste klachten. Zoals blaasjes die pijn doen rond, op of in de penis, de vagina of de anus. Of rond en in de mond. Soms heb je koorts en opgezette klieren. Zo’n herpes-aanval kan na de eerste keer nog terugkomen, bijvoorbeeld als je ongesteld bent, griep hebt, gestrest bent of je weerstand wat lager is. Herpes blijft altijd in je lichaam ook als je het behandelt.


Wanneer een herpes genitalis test?

Als je je wilt laten testen op herpes dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de windowfase, ook wel incubatietijd herpes genoemd. Herpes heeft een incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Herpes is te herkennen aan blaasjes op de geslachtsdelen. De test kan alleen uitgevoerd worden bij zichtbare blaasjes. Bij Soa Clinic heb je twee keuze opties: je kunt een thuistest bestellen of een consult als je nog vragen hebt over onze thuistesten.

Op welke soa moet ik testen?

Wil je weten of het ook iets anders kan zijn?

Hoe werkt het?

Doe de Soa-wijzer

Ontdek aan de hand van een aantal vragen of je risico hebt gelopen op een soa en wat je daar aan kunt doen.

Check wat je moet weten over soa’s

Bestel een thuistest

Voor de meeste soa’s bieden wij professionele thuistesten. Deze neem je in privésfeer af en stuur je op.

Ontdek al onze thuistesten voor soa’s

Of plan een consult

Wil je advies over soa’s en onze thuistesten? Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kom naar één van onze 20 locaties

Analyse in het lab

Alle afgenomen tests worden volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd in een professioneel lab.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze testen

Online uitslag

Zodra we jouw test hebben ontvangen sturen we je binnen 3 werkdagen de uitslag en eventuele vervolgstappen toe.

Heb je een code? Ga naar ‘Mijn uitslag’

Beoordeling van de thuistesten

“Discrete verpakking” Raphael, 27 jaar
“Ik kon het anoniem ophalen” Peter, 21 jaar
“De instructies waren erg duidelijk” Carla, 34 jaar

Waarom bij Soa Clinic bestellen?

Veilig in privésfeer
Binnen 3 dagen uitslag
Volledig anoniem

Meer over herpes genitalis

Hoe werkt een herpes genitalis test?

Wil je meer weten over herpes genitalis en hoe je moet testen? Dan kun je een consult plannen op een lokatie van Soa Clinic, onderdeel van Medi Prevent. Je kunt ook gewoon onze thuistest afnemen in alle rust. De herpes thuis testset werkt als volgt. Je ontvangt een transportbuisje, naald en een afname stokje in het pakket. Met de meegeleverde naald prik je een gaatje in het blaasje en wrijf je er met het afname stokje 5 seconden in. Plaats het afname stokje met de wattenkant naar beneden in het transportbuisje. Stuur de herpes test terug zoals aangegeven in de verzendinstructies. Met een thuistest heb je het gemak dat je de afname van de test thuis kunt doen. Met een consult krijg je professionele hulp bij het kiezen van de juiste test en legt onze verpleegkundige nog even uit hoe het moet.

Herpes genitalis thuistest

Test je graag in privésfeer? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Je vindt hier een herpes genitalis thuistest geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Het is anoniem, betrouwbaar en binnen enkele werkdagen heb je de uitslag. 

Kosten van de herpes genitalis test

De kosten van een herpes thuistest voor zowel mannen als vrouwen kost €59,95 (inclusief 21% btw en gratis verzending). Ook kun je kiezen voor het soa testpakket voor de man of het soa testpakket voor de vrouw die op meerdere soa’s testen. Ga naar de overzichtspagina van alle thuistesten.

Hoelang duurt de uitslag van een herpes genitalis test?

Je hoeft niet lang te wachten voordat de uitslag bekend is. Wanneer wij de herpes test terug ontvangen in het laboratorium duurt het nog maar 3 werkdagen voordat wij je op de hoogte kunnen stellen van het resultaat. Voor jouw uitslag ga naar ‘Mijn Uitslag’. Het is daarom belangrijk dat je je testcode goed bewaart zodat je de uitslag kunt inzien. 

Wat als het geen herpes genitalis is?

Je klachten kunnen ook iets anders zijn. Check de Soa-wijzer om te kijken welke soa’s er nog meer zijn.

Welke behandeling is er voor herpes genitalis?

Is je test positief? Dat is natuurlijk vervelend! Gelukkig ben je in ieder geval op de hoogte en kun je er iets aan doen. Er zijn dan wel geen medicijnen die het herpes virus doden. Wel zijn er medicijnen die het virus kunnen remmen bij ernstige klachten. Via ‘Mijn uitslag’ informeren wij jou over de vervolgstappen.

Hoe voorkom je herpes genitalis?

Je hebt minder kans op herpes of verspreiding ervan, als je condooms gebruikt. Ook door geen seks te hebben tijdens een aanval van blaasjes. Op deze manier draag je herpes makkelijk over. Ook door geen orale seks te hebben als je een koortslip hebt. Ook door te vermijden dat je blaasjes, wondjes of korstjes aanraakt, en je handen goed te wassen als dat wel het geval is.

Moet ik iemand waarschuwen als ik herpes genitalis heb?

Als je een vaste bedpartner hebt is het goed om het hem of haar te vertellen, zodat je de ander er niet mee overvalt. Bij klachten is het verstandig om je partner altijd te informeren, en geen onbeschermde seks te hebben.

Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”