Syfilis

Syfilis is een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Je kunt syfilis krijgen tijdens onveilige seks. Syfilis komt het meeste voor bij mannen die seks hebben gehad met mannen (MSM) of als je bedpartner uit een gebied komt waar het vaak voorkomt.

Van alle
syfilis gevallen
is wel 96%
MSM

Uitgelicht

Consult met deskundige

v.a. €25,- Onze deskundige staat voor je klaar

Syfilis afnameset

€44.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw

Heb ik syfilis?

De manier om te ontdekken of je syfilis hebt, is door te testen. Dat kan door een syfilis thuistest te bestellen. Onderaan de pagina vindt je het complete overzicht van thuistesten. Wil je hulp bij het kiezen van de juiste thuistest? Plan dan een consult op een van onze locaties. Dat kan zelfs ‘s avonds en in het weekend.

Wat is syfilis en hoe krijg je het?

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. De soa syfilis is makkelijk over te dragen en verraderlijk omdat de symptomen in het beginstadium niet opgemerkt kunnen worden. Later kan er ernstige onomkeerbare schade aan de organen ontstaan, wanneer het zich door het hele lichaam heeft verspreid. Daar kunnen jaren overheen gaan. Daarom is het juist zo belangrijk dat je weet waar je op moet letten en dat je je laat testen op syfilis als je risico hebt gelopen.

Klachten en symptomen van syfilis

Helaas merk je het niet direct als je syfilis hebt. Syfilis bestaat uit meerdere fases. Deze zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. We vertellen je hieronder er graag meer over.

De 1e fase van syfilis

De eerste symptomen worden pas na twee tot drie weken zichtbaar. Dit zijn kleine zweertjes op de penis, vagina, anus of mond. De zweertjes zijn hard, rood van kleur en meestal pijnloos. Ook kunnen ze aan de binnenkant van de vagina of anus zitten waardoor je het niet altijd opmerkt. Wel zorgen ze ervoor dat lymfeklieren opgezet raken.

Na twee tot drie weken zullen de zweertjes spontaan verdwijnen. Dit betekent niet dat de syfilis uit het lichaam is verdwenen en je kunt het dus nog steeds overdragen.

De 2e fase van syfilis

Als de zweertjes verdwenen zijn, breidt de bacterie zich uit door de rest van het lichaam waardoor de volgende klachten kunnen ontstaan:

  • Griep, koorts, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid
  • Kale plekken op de hoofdhuid en haaruitval
  • Wratten bij de geslachtsorganen
  • Vlekjes over het lichaam (vooral op de handpalmen en voetzolen)
  • Oogklachten en gewichtsverlies

Ook deze verschijnselen zullen weer uit zichzelf verdwijnen. Nog steeds zal de syfilis aanwezig zijn, maar nu begint de derde fase oftewel het sluimerstadium dat jaren kan duren zonder zichtbare klachten.

De 3e fase van syfilis

Deze fase begint meestal pas na jaren. Het kan zelfs tot wel 20 à 30 jaar duren waardoor de infectie genoeg tijd heeft om zich door het lichaam te verspreiden en verschillende organen aan te tasten. De soa syfilis kan voor ernstige schade zorgen in de hersenen en ruggenmerg waardoor het psychiatrische problemen en verlammingsverschijnselen veroorzaakt. De botten, het hart en de grote bloedvaten kunnen ook aangetast raken. Dit wordt ook wel tertiaire syfilis genoemd.


Gevolgen als je syfilis niet behandelt

Syfilis is verraderlijk omdat het kan dat de symptomen in het beginstadium niet worden opgemerkt. Later ontstaat er ernstige onomkeerbare schade aan de organen. Daarom is het juist zo belangrijk dat je je laat testen op syfilis. Twijfel je of je het hebt opgelopen omdat je onbeschermde seks hebt gehad met iemand met een verhoogde kans op syfilis? Ook alleen bij twijfel doe je er goed aan om een test te doen. Alleen met een syfilis test weet je of je het wel of niet hebt.


Alle thuistesten voor syfilis

Bij Soa Clinic bestel je aan van de volgende syfilis thuistesten. Liever eerst een deskundige consulteren? Dat kan door een consult te plannen op een van onze locaties.

Syfilis afnameset

Syfilis afnameset

€44.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw
Hiv en syfilis afnameset

Hiv en syfilis afnameset

€69.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe en syfilis

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe en syfilis

€89.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe en syfilis

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe en syfilis

€89.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Vrouw
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

€109.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

€109.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Vrouw
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

€129.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

€129.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Vrouw

Wanneer een syfilis test?

Als je je wilt laten testen op syfilis dan is het belangrijk dat je dit doet na afloop van de zogenoemde window-fase, ook wel incubatietijd genoemd. Syfilis is namelijk na 4 weken aantoonbaar op de test. Wellicht kan het wel zinvol zijn om de syfilis test te doen als je al eerder klachten hebt. Bij Soa Clinic heb je twee keuze opties: je kunt een thuistest bestellen of een consult plannen als je eerst nog extra advies nodig hebt over onze thuistesten.

Op welke soa moet ik testen?

Wil je weten of het ook iets anders kan zijn?

Hoe werkt het?

Doe de Soa-wijzer

Ontdek aan de hand van een aantal vragen of je risico hebt gelopen op een soa en wat je daar aan kunt doen.

Check wat je moet weten over soa’s

Bestel een thuistest

Voor de meeste soa’s bieden wij professionele thuistesten. Deze neem je in privésfeer af en stuur je op.

Ontdek al onze thuistesten voor soa’s

Of plan een consult

Wil je advies over soa’s en onze thuistesten? Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kom naar één van onze 20 locaties

Analyse in het lab

Alle afgenomen tests worden volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd in een professioneel lab.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze testen

Online uitslag

Zodra we jouw test hebben ontvangen sturen we je binnen 3 werkdagen de uitslag en eventuele vervolgstappen toe.

Heb je een code? Ga naar ‘Mijn uitslag’

Beoordeling van de thuistesten

“Discrete verpakking” Raphael, 27 jaar
“Ik kon het anoniem ophalen” Peter, 21 jaar
“De instructies waren erg duidelijk” Carla, 34 jaar

Waarom bij Soa Clinic bestellen?

Veilig in privésfeer
Binnen 3 dagen uitslag
Volledig anoniem

Meer over syfilis

Hoe werkt een syfilis test

Vermoed je dat je klachten hebt die wijzen op syfilis? Dan kun je een syfilis thuistest bij ons bestellen. Met een thuistest heb je het gemak dat je de afname van de test in je eigen omgeving kunt doen. Met een consult krijg je antwoord op eventuele vragen die je nog hebt over onze thuistesten.

Syfilis thuistest 

Onze syfilis thuistest in onze webshop is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en werkt middels een bloedtest. Je ontvangt een afname set met een vingerprikker. Daarmee prik je eenvoudig in je eigen vinger. Vervolgens vang je een paar druppels bloed op in het transportbuisje. Stuur het transportbuisje en het formulier met je gegevens terug zoals aangegeven in de verzendinstructies. Het is anoniem, betrouwbaar en binnen enkele werkdagen heb je de uitslag. 

Kosten van de syfilis testen

Een syfilis test koop je voor nog geen €44,95 (inclusief 21% btw en gratis verzending). Als je je naast syfilis ook op hiv wilt laten testen dan ben je voordeliger uit met de combinatie afnameset syfilis en hiv. Of kijk naar afname sets speciaal voor de man of vrouw waarbij je meer combinaties kunt maken met soa’s, zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas. Ga naar de overzichtspagina van alle thuistesten.

Hoelang duurt de uitslag van een syfilis test?

Als jouw test retour is ontvangen in het laboratorium duurt het nog maar 3 dagen voordat de uitslag bekend is. Razendsnel dus! Vervolgens kun je jouw uitslag bekijken via ‘Mijn Uitslag’. Het is daarom belangrijk dat je je testcode goed bewaart zodat je de uitslag kunt inzien. 

Wat als het geen syfilis is?

Je klachten kunnen ook iets anders zijn. Check de Soa-wijzer om te kijken welke soas er nog meer zijn.

Welke behandeling is er voor syfilis?

Is je test positief? Je bent gelukkig in ieder geval op de hoogte zodat je er iets aan kunt doen. Via ‘Mijn uitslag’ informeren wij jou over de vervolgstappen. Het is verstandig om zo snel mogelijk te starten met behandeling en jouw sekspartner(s) te informeren zodat zij zich ook kunnen laten testen.

Hoe voorkom je syfilis?

Je kunt syfilis voorkomen door veilige seks.

Moet ik iemand waarschuwen als ik syfilis heb?

Waarschuw iedereen met wie je de laatste zes maanden seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan laten testen en behandelen en zo verspreidt de soa zich niet verder. Als je klachten hebt waarschuw je de mensen met wie je seks hebt gehad in de 6 weken voordat je de klachten kreeg. Eventueel kun je mensen anoniem met behulp van onze collega’s waarschuwen via www.partnerwaarschuwing.nl

Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”