Geen klachten?

Het komt in veel gevallen voor dat een soa je niet (direct) klachten geeft. Sommige soa’s worden overgedragen zonder dat je er erg in hebt, ongeacht of je veilige seks hebt gehad. Lees er hier alles over.

Ca. 80%
merkt bijna
niets van
een soa


Wel een soa, geen klachten?

We vinden het belangrijk dat je weet dat je niet altijd (direct) iets merkt van een soa-besmetting. In circa 80% van alle soa besmettingen verloopt het ziektebeeld asymptomatisch. Een voorbeeld daarvan is HPV. Vrijwel alle volwassenen die seks hebben, krijgen HPV. Een paar varianten kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Daar kunnen wel jaren overheen gaan. Bij chlamydia ervaren de meeste vrouwen ook helemaal geen klachten, zelfs wanneer dit tot een heftige ontsteking van de eierstokken leidt.

Ook bij ziektes als syfilis of hiv merk je niet direct iets. Er kan een behoorlijk tijd overheen gaan voordat je de eerste klachten krijgt. En dan nog is het soms lastig om de klachten direct te herleiden tot een soa. De klachten kunnen ook op iets anders lijken, zoals griep. Wees je dus bewust van welke risico’s je loopt als je seksueel actief bent. Het kan raadzaam zijn om jezelf ook te testen op een soa, ook als je het gevoel hebt altijd veilige seks te hebben gehad. Een besmetting kan namelijk ook plaatsvinden via een gebruikte handdoek, oraal of via de vingers. Doe een soa-test niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander.


Een negatieve test kan aanleiding zijn om verder te testen

De kwaliteit van onze soa-thuistesten zijn van professioneel niveau. Het zijn exact dezelfde testen die je ook bij een huisarts of GGD krijgt. En ze worden in hetzelfde ISO-gecertificeerde laboratorium geanalyseerd. Je kunt dus aardig zeker zijn van de uitslag van een thuistest. Mocht je negatief getest zijn voor een specifieke soa, zoals chlamydia, dan kan het aanleiding zijn om verder te testen. Te denken valt aan gonorroe, trichomonas of mycoplasma. Wil je uitsluiten dat je een van deze soa’s hebt, dan kun je ook kiezen voor een combinatieset. Deze vind je op onze thuistesten pagina. We adviseren in geval van twijfel bij een negatieve uitslag sowieso om altijd naar je huisarts te gaan.

Checklist NHG

Als je twijfelt of je je moet laten testen, kun je ook onderstaande checklist gebruiken van de NHG. Bij twijfel, neem dan contact met ons op en plan een consult.

  • Ben je een man die seks heeft met mannen (MSM)?
  • Heb je wisselende seksuele contacten? (>3 in afgelopen 6 maanden)
  • Ben je afkomstig uit een soa-endemisch gebied?
  • Heb je seksueel contact tegen betaling?
  • Heb je een partner die voldoet aan een van bovenstaande criteria?

Als een van bovenstaande vragen met een ‘Ja’ beantwoordt dan is het NHG advies om altijd op chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B te testen. Tijdens een consult kun je goed bespreken welke van deze testen echt noodzakelijk zijn.

  • Heb je anale seks (dit geldt voor vrouwen en MSM)

Is het antwoord op bovenstaande vraag ‘Ja’, dan is het advies om een chlamydia anus test te doen.

Als je op alle bovenstaande vragen ‘Nee’ hebt geantwoord dan volstaat het om alleen een chlamydia test te doen, met eventueel aanvullend  een test-advies tijdens een consult.

  • Ben je hiv positief?

Als het antwoord ‘Ja’ is dan is het aan te raden om een hepatitis C test toe te voegen.

  • Ben je gewaarschuwd voor trichomonas, mycoplasma genitalum of hepatitis C?

Als het antwoord ‘Ja’ is dan is het aan te raden deze testen toe te voegen.


Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”