Hiv

Hiv kun je oplopen door onveilige seks. Als je mannenseks (MSM) hebt, betaald wordt voor seks of als je bedpartner uit een land met veel hiv-besmettingen komt, loop je meer risico. Hiv kan goed behandeld worden, maar is niet te genezen.

Jaarlijks
zijn er < ca. 600
nieuwe hiv
diagnoses

Uitgelicht

Consult met deskundige

v.a. €25,- Onze deskundige staat voor je klaar

Hiv afnameset

€44.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw

Heb ik hiv?

De manier om te ontdekken of je hiv hebt, is door te testen. Dat kan door een hiv thuistest te bestellen. Als je advies wil van een deskundige over onze thuistesten dan kun je een consult met een BIG-geregistreerde verpleegkundige van Soa Clinic plannen. Onderaan de pagina vindt je het complete overzicht van thuistesten.

Wat is hiv en hoe krijg je het?

Hiv is een virus en veroorzaakt de ziekte aids. Hiv dringt je lichaam binnen en valt jouw immuunsysteem aan. De cellen in je lichaam die zorgen voor afweer tegen schimmels, virussen en bacteriën doen het hierdoor veel minder goed. Hiv geeft niet altijd meteen klachten. Hierdoor kun je het krijgen en doorgeven zonder dat je het weet. Je kunt jezelf beschermen door seks met condooms of door het middel PrEP te gebruiken. En door snel te testen op hiv als je denkt dat je hiv kunt hebben. Met hiv-medicatie onderdruk je het virus. Je kunt hiv krijgen door onbeschermde seks te hebben gehad met iemand die besmet is. Je kunt het ook krijgen door een naald te gebruiken die kort daarvoor gebruikt is door iemand met hiv. Check ook soaaids.nlvoor uitgebreide informatie over hiv en hoe je het kan krijgen.

Klachten en symptomen van hiv

Helaas merk je het niet direct als je hiv hebt. Alleen een hiv-test laat dan zien of je het hebt. De eerste verschijnselen kun je krijgen na een paar weken tot maanden en lijken op een flinke griep die 1 tot 6 weken duurt. Dit heet ook wel acute hiv. Door hiv wordt het immuunsysteem ernstig beschadigd. Zo ben je meer vatbaar voor andere infecties. Er zijn meerdere klachten die samengaan met deze infecties, zoals:

  • Diarree
  • Misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies
  • Chronische vermoeidheid
  • Hoest en kortademigheid
  • Terugkerende koorts, koude rillingen en nachtzweten
  • Huiduitslag en zweren
  • Zwelling van de lymfeklieren in de nek, liezen of oksel
  • Geheugenverlies, verwardheid of neurologische aandoeningen

Klachten vrouw

Een voorbeeld van hiv-symptomen bij vrouwen is de verandering van de menstruele cyclus of er kan ernstige pms optreden. Een andere lichamelijke klacht die bij vrouwen op kan treden is een vaginale schimmelinfectie. Door hiv kan dit oncontroleerbaar worden en meerdere keren per jaar terugkomen. Een vaginale schimmelinfectie herken je aan veranderende afscheiding en branden, jeuk of pijn in de vagina.

Klachten man

Zowel bij mannen als vrouwen kan er een verminderde productie van geslachtshormonen optreden. Bij mannen kan hiv zorgen voor erectiestoornissen, libido verlies of zweren bij de penis.


Gevolgen als je hiv niet behandelt

Hiv veroorzaakt de ziekte aids, waaraan je kunt overlijden. Meer informatie vind je via de website soaaids.nl. Hiv is niet te genezen maar het virus kan wel succesvol worden onderdrukt door hiv-medicijnen. Ook kun je het voorkomen door veilige seks met een condoom of gebruik van het middel PrEP. Wil je hier meer informatie over? Ga naar: mantotman.nl


Alle thuistesten voor hiv

Bij Soa Clinic zijn er de volgende hiv thuistesten beschikbaar. Wil je een deskundige spreken over de keuze voor een thuistest, plan dan een consult.

Hiv afnameset

Hiv afnameset

€44.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw
Hiv en syfilis afnameset

Hiv en syfilis afnameset

€69.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

€109.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv

€109.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Vrouw
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

€129.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man
Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

Combinatie afnameset voor chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis en hiv

€129.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Vrouw

Wanneer een hiv test?

Als je je wilt laten testen op hiv, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de windowfase, ook wel incubatietijd hiv genoemd. In ieder geval is hiv 4 tot 6 weken na de besmetting aantoonbaar in het bloed. Dat heeft ermee te maken dat het lichaam tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Hiv antistoffen schakelen het virus niet uit en u blijft voor altijd drager. De aanwezigheid van antistoffen geven dan ook aan dat je hiv positief bent. Mocht je eerder symptomen hebben, dan is het natuurlijk wel zinvol om al te testen op hiv.

Bij Soa Clinic heb je twee keuze opties: je kunt een thuistest bestellen, of een consult plannen met een deskundig advies over onze thuistesten.

Op welke soa moet ik testen?

Wil je weten of het ook iets anders kan zijn?

Hoe werkt het?

Doe de Soa-wijzer

Ontdek aan de hand van een aantal vragen of je risico hebt gelopen op een soa en wat je daar aan kunt doen.

Check wat je moet weten over soa’s

Bestel een thuistest

Voor de meeste soa’s bieden wij professionele thuistesten. Deze neem je in privésfeer af en stuur je op.

Ontdek al onze thuistesten voor soa’s

Of plan een consult

Wil je advies over soa’s en onze thuistesten? Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kom naar één van onze 20 locaties

Analyse in het lab

Alle afgenomen tests worden volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd in een professioneel lab.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze testen

Online uitslag

Zodra we jouw test hebben ontvangen sturen we je binnen 3 werkdagen de uitslag en eventuele vervolgstappen toe.

Heb je een code? Ga naar ‘Mijn uitslag’

Beoordeling van de thuistesten

“Discrete verpakking” Raphael, 27 jaar
“Ik kon het anoniem ophalen” Peter, 21 jaar
“De instructies waren erg duidelijk” Carla, 34 jaar

Waarom bij Soa Clinic bestellen?

Veilig in privésfeer
Binnen 3 dagen uitslag
Volledig anoniem

Meer over hiv

Hoe werkt een hiv test?

Twijfel je eraan of je hiv positief bent? Wil je je laten testen? Je kunt bij ons kiezen voor het bestellen van een thuistest. Met een thuistest heb je het gemak dat je de afname in privésfeer kunt doen. Met een consult krijg je advies over onze thuistesten. Een thuistest van Soa Clinic is even betrouwbaar als een test via de huisarts. Alleen door je te laten testen weet je zeker of je wel of geen hiv hebt. Vanwege de ernst van hiv is het natuurlijk spannend om een test te doen. Maar weet dat de test in de meeste gevallen negatief uitwijst. Laat je bij twijfel altijd testen, want hoe eerder je het weet, hoe beter. Gelukkig kan hiv tegenwoordig goed behandeld worden met medicijnen. Deze medicijnen worden gedekt door de ziektekostenverzekering. 

Hiv thuistest

Heb je interesse in een thuistest? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bestel de hiv test gemakkelijk en snel online. Vervolgens kun je de hiv test thuis doen in alle rust. In onze shop vind je een hiv bloedtest die zowel geschikt is voor mannen als vrouwen. Je ontvangt een afname set met een vingerprikker waarmee je eenvoudig in je eigen vinger prikt. Vervolgens vang je een paar druppels bloed op in het transportbuisje. Stuur het transportbuisje en het formulier met je gegevens terug zoals aangeven in de verzendinstructies. De test is volledig betrouwbaar en anoniem. Bovendien heb je binnen enkele werkdagen de uitslag. Wil je hierover eerst graag meer informatie lezen? Dat vind je op deze pagina.

Kosten van de hiv test

Testen op hiv is niet duur, want voor een test betaal je nog geen €44,95 (inclusief 21% btw en gratis verzending)! Ook heb je de mogelijkheid om een combinatie afnameset te kopen zodat je je kunt laten testen op hiv en syfilis. Deze bestel je al voor €69,95. Ga naar de overzichtspagina van alle thuistesten.

Hoelang duurt de uitslag van een hiv test?

Wanneer we je hiv test retour hebben ontvangen, duurt het 3 werkdagen voordat je de uitslag ontvangt. Heel snel dus! Vervolgens kun je jouw uitslag bekijken via ‘Mijn Uitslag’. Het is daarom belangrijk dat je je testcode goed bewaart zodat je de uitslag kunt inzien. 

Wat als het geen hiv is?

Je klachten kunnen ook iets anders zijn. Check de Soa-wijzer om te kijken welke soas er nog meer zijn.

Welke behandeling is er voor hiv?

De kans dat je positief test op hiv is gelukkig klein. Als je wel positief bent getest, betekent dit dat je de rest van je leven hiv zult hebben. Gelukkig is hiv te onderdrukken met hiv-medicatie. Via ‘Mijn uitslag’ krijg je jouw uitslag. Via Soa Clinic helpen we je in de goede richting voor een behandeltraject. Bekijk ook eens soaaids.nl voor meer informatie en extra ondersteuning.

Hoe voorkom je hiv?

Hiv kun je voorkomen door condooms te gebruiken en door gebruik van het middel PrEP. Meer informatie hierover vind je op mantotman.nl.

Moet ik iemand waarschuwen als ik hiv heb?

Waarschuw iedereen met wie je de laatste zes maanden seks hebt gehad, maar ook langer dan dat als dat nodig is. Zij kunnen zich dan laten testen en behandelen en zo verspreidt hiv zich niet verder. Als je klachten hebt waarschuw je de mensen met wie je seks hebt gehad in de 6 weken voordat je de klachten kreeg. Eventueel kun je mensen anoniem waarschuwen met hulp van onze collega’s via partnerwaarschuwing.nl

Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”