Zit je ergens mee?

We kunnen het ons voorstellen dat je met vragen zit. Op deze pagina willen wij zoveel mogelijk van jouw vragen beantwoorden.

Veelgestelde vragen

We streven er naar om je zo compleet mogelijk informatie te bieden over onze diensten. Als je iets niet zeker weet, kijk of jouw vraag hieronder wordt beantwoordt. Kijk op de pagina’s over soa’s als je specifiek iets wilt weten over een geslachtsziekte. Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

“We doen er alles aan om jou zo snel mogelijk en anoniem zekerheid te bieden!”


Over de test

Ik heb gisteren seks gehad. kan ik gelijk een thuistest bestellen?

Nee, alle soa’s hebben een incubatietijd voordat je ze kunt opsporen d.m.v. een test, ook wel ‘windowfase’ genoemd. Check de betreffende soa-pagina op deze website en kijk onder het kopje “wanneer heeft testen zin?”. Heb je klachten? Dan heeft testen sowieso zin. Je kunt een soa misschien al eerder hebben opgelopen, zonder dat je het weet.

Ik ben aan de antibiotica, heeft testen zin?

Ja, de testen zijn ook betrouwbaar als je antibiotica gebruikt

Ik heb net een behandeling voor een soa achter de rug, wanneer kan ik testen of deze echt verdwenen is?

Vaak moet je ongeveer 6 weken wachten na het afronden van de behandeling voordat je een betrouwbaar resultaat krijgt al varieert dit per SOA. Check de betreffende soa-pagina op deze website en kijk onder het kopje “Meer over” om hier meer over te weten te komen.

Ik ben ongesteld, kan ik testen?

Jahoor, verwijder wel van tevoren je tampon als je een vaginale swab moet doen. Als je ongesteld bent wordt je testresultaat niet beïnvloedt.

Ik ben zwanger, kan ik testen?

Jazeker, sterker: tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijg je sowieso een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hiv. Als je een verhoogde kans op een soa hebt kun je je ook laten onderzoeken op andere soa’s. Bespreek dit met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het kan problemen tijdens je zwangerschap of voor je ongeboren baby voorkomen. Heb je vragen? Je kunt altijd een consult bij ons plannen.

Hoe moet ik een thuistest afnemen?

Als je een thuistest bij Soa Clinic hebt besteld dan vind je de volledige afname instructies bij de bestelde afnameset. Kijk eventueel op de bestelpagina van de afnameset voor aanvullende informatie over de thuistest. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op of plan een consult. Naar de thuistesten? Hier vindt je het volledige overzicht.

Is een thuistest even betrouwbaar als een bezoek aan de huisarts of GGD?

Een thuistest via Soa Clinic heeft dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als een test van de huisarts of GGD. We gebruiken exact dezelfde laboratorium testen.

Is een consult bij Soa Clinic beter dan het doen van een thuistest?

Een consult is vooral bedoeld voor mensen met vragen of die hulp nodig hebben bij het kiezen van de juiste testen. De verpleegkundigen zullen alleen bloed afnemen en geven de andere thuistesten mee. Zij zullen je goed uitleggen hoe het moet en eventuele zorgen wegnemen. Zo’n test is hetzelfde als de test die je via de website kunt bestellen. Let goed op de windowfase waarin je de thuistest kunt afnemen, en volg de instructies goed op.

Als ik een thuistest doe heb ik dan meteen al de uitslag?

Nee, het is niet zoals bij een zwangerschapstest dat je meteen de uitslag weet. Met een thuistest van Soa Clinic neem je urine, bloeddruppeltjes af of een swab met een wattenstaafje. Deze moet je opsturen met de speciale retour postzak. De testen komen binnen bij het laboratorium waar de afnames professioneel en volgens de geldende standaarden worden geanalyseerd. Binnen 7 werkdagen krijg je hiervan de uitslag.

Waar stuur ik mijn afgenomen materiaal naar op?

Bij de thuistest krijg je een retourenvelop met hierop het adres van Dr. STEIN laboratorium. Dit is onze ISO-gecertificeerde partner die ook voor huisartsen en GGD’s testen analyseert volgens de geldende standaarden. Je afgenomen test wordt hier gratis naar verstuurd. Vergeet niet de stickerbarcode (meegestuurd in de originele verpakking van de thuistest) op je testafname te plakken, en bewaar de inlog/barcode die je bij je test hebt gekregen goed.

Het lukt me niet om de afname van de thuistest goed te doen, wat moet ik doen?

Mocht het je niet lukken om bijvoorbeeld bloed af te nemen, of heb je vragen over de afname van urine of met een wattenstaafje? Neem contact met ons op of plan direct een consult.

Binnen hoeveel dagen moet ik mijn afgenomen materiaal opsturen?

De afname kan in de regel voor een paar dagen thuis in de koelkast bewaard worden. Toch raden we je aan om je test binnen 48 uur na afname aan te melden en op te sturen. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk weten wat de uitslag is en zonodig met een behandeling kunnen starten en/of je bedpartner(s) waarschuwen.

Is het laboratorium die mijn afgenomen materiaal onderzoekt betrouwbaar?

Het laboratorium waar de testen naartoe worden gestuurd is ISO 15189 gecertificeerd. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de testanalyses is hetzelfde als wanneer je een soa-test doet via de huisarts of een specialist in het ziekenhuis.

Hoe ontvang ik de uitslag van mijn thuistest?

Zodra je de thuistest hebt ontvangen, meld je jouw testafname aan via ‘Mijn uitslag’. Je kunt de uitslag dan na een paar dagen bekijken op ‘Mijn uitslag’. Ga naar het uitklapmenu van deze website en klik op de button ‘Mijn uitlag’. Als je wilt, sturen we je een mailtje als de uitslag bekend is. In dat geval vul je van te voren je mailadres in op het uitslagenportaal. De inlogcode waarmee je kunt inloggen en de testuitslag kunt bekijken heb je al ontvangen bij de thuistest, of heb je gekregen tijdens het consult.

Hoeveel dagen duurt het voordat ik een uitslag heb?

Als je de thuistest voor vijf uur op de post (PostNL) hebt gedaan, dan krijg je binnen 7 werkdagen de uitslag van jouw thuistest.

Waar vind ik mijn inlogcode?

De inlogcode vind je op de begeleidende brief. Deze is gelijk aan de barcode die op een stickervel wordt meegeleverd bij de test. In het meegleverde instructieboekje lees je hoe je die op je testafname moet plakken. De inlogcode op de begeleidende brief gebruik je om direct jouw thuistest aan te melden op het uitslagenoportaal. Deze vind je onder ‘Mijn uitslag’ in het uitklapmenu van deze website. Zodra de testuitslag bekend is gebruik je weer dezelfde code om de uitslag te bekijken.

Over de uitslag

Waar vind ik het uitslagenportaal ‘Mijn uitslag’?

Het uitslagenportaal vind je onder de button ‘Mijn uitslag’, te vinden onder het uitklapmenu van deze website. Vul je inlogcode in en je geboortedatum en geslacht. Lukt het niet? Dan kun je ook contact met ons opnemen.

Wat als mijn uitslag aangeeft dat ik een soa heb?

Via het uitslagenportaal, vind je alles wat je moet weten over het vervolg. Het uitslagenportaal vind je onder de button ‘Mijn uitslag‘ onder het uitklapmenu van deze website. Als je test positief is dan wordt je in de meeste gevallen de mogelijkheid aangeboden om een behandelconsult in te plannen via onze website. Dat kan meestal al heel snel, ook ‘s avonds en in het weekend. Daarnaast kun je kiezen om jouw uitslag als pdf naar je emailadres te laten sturen. Hiermee kun je ook naar je eigen huisarts voor een behandeling. Ben je positief getest voor hiv of hepatitis B of C dan zullen we je doorverwijzen voor een behandeling via een ziekenhuis of de GGD.

Kan ik voor een behandeling bij jullie terecht?

Voor chlamydia, mycoplasma en trichomonas kunnen wij een recept uitschrijven. Je kan er ook voor kiezen om je uitslag te downloaden en mee te nemen voor een behandeling via je huisarts. Ben je positief getest op hiv of hepatitis B of C dan verwijzen we je door voor behandeling via een ziekenhuis of de GGD.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Als je uitslag aangeeft dat je een soa hebt dan zie je meteen welke stappen je moet nemen voor de behandeling binnen ‘Mijn uitslag‘ op het uitslagenportaal. ‘Mijn uitslag’ vind je onder het uitklapmenu van onze website.

Mag ik zelf contact met jullie opnemen om de uitslag te krijgen?

Ja dat mag.

Wanneer is mijn uitslag bekend?

De uitslag is maximaal 7 werkdagen na ontvangst van jouw afname bij het laboratorium, bekend.

Moet ik mijn bedpartners(s) informeren als ik een soa heb?

Kijk op de informatiepagina’s over de soa’s op deze website om te lezen wat er wordt aanbevolen. In de regel is het altijd verstandig om sekspartners te informeren als je een soa hebt. Kijk wie en tot hoever terug je mensen moet informeren.

Hoe kan ik mijn bedpartner(s) anoniem informeren?

Wil je het graag anoniem doen? Dat kan met ondersteuning van ons, via de website www.partnerwaarschuwing.nl. Neem hiervoor contact met ons op.

Kunnen mijn bedpartner(s) ook via Soa Clinic behandeld worden?

Dat kan, maar alleen als ze een test via Soa Clinic doen en een voor Soa Clinic behandelbare soa hebben.

Over de bestelling?

Wat kost een thuistest?

Een thuistest heb je al v.a. 44,95 euro, incl. 21% btw en gratis verzendkosten. Als je een combinatie van afnamesets koopt wordt de prijs duurder, maar wel een stuk goedkoper dan als je er meerdere los zou bestellen.

Binnen hoeveel dagen krijg ik mijn bestelling opgestuurd?

Op werkdagen worden bestellingen tot 17:00 uur nog dezelfde dag verzonden. Je krijgt van ons een email met een track and trace code van je pakketje. Check je spambox als je nog niks van ons hebt ontvangen.

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Ja, neem zo snel mogelijk na bestellen telefonisch contact op.

Kan ik een onaangebroken thuistest verpakking retourneren?

Ja, binnen 14 dagen. De kosten voor een retour zijn voor je eigen rekening.

Is thuistesten goedkoper dan naar de huisarts gaan?

Een test bij de huisarts gaat van je eigen risico af van je zorgverzekering. Een thuistest is in de meeste gevallen goedkoper dan een test via de huisarts.

Kan ik een ander verzendadres opgeven dan mijn thuisadres?

Ja dat kan.

Kan ik een thuistest ook ophalen van een locatie?

Ja dat kan. Je kunt bij de bestelling van een thuistest aangeven of je de thuistest opgestuurd wil krijgen of dat je het wilt ophalen op een gekozen lokatie van PostNL.

Waar kan ik een thuistest ophalen?

Ga naar de pagina ‘Plan een consult’ voor meer informatie over de locaties van Soa Clinic.

Hoe ziet de verzendverpakking van een thuistest eruit?

We versturen de thuistesten in een blanco brievenbusbox zonder bedrukking en met alleen jouw naam en adresgegevens. Niemand ziet dus dat het post is van Soa Clinic.

Voor de retourzending maak je gebruik van de speciale retourpostzak. Het is een plastic zak die bedrukt is zodat PostNL weet dat het om een medische zending gaat. Het logo van Soa Clinic staat er niet op.

Waar kan ik mijn thuistest op de bus doen?

Je kunt je thuistest op de bus doen bij een standaard brievenbus. Bij extreme temperaturen (onder 0 of 25 plus C) drop je het liefst je pakketje af bij een servicepunt van PostNL.

Op welke dagen kan ik mijn thuistest het beste opsturen?

Je kunt het beste je thuistest opsturen van zondag t/m donderdag voor lichting van de brievenbus. Er zijn ook brievenbussen voor medische post, die ook op zondag na 17:00 uur worden geleegd. Check https://www.postnl.nl/locatiewijzer.

Kan ik mijn afname op de bus doen bij extreme buiten temperaturen?

Als het buiten onder ‘0’ graden Celsius of boven ‘25’ graden Celsius is dan kan je nog steeds je zelftest opsturen, maar liever niet via een standaard brievenbus maar bij voorkeur via een PostNL servicepunt in bijvoorbeeld een supermarkt.

Over het consult

Wat kost een consult?

Een consult kost v.a. 25 euro per persoon. Alle tarieven zijn inclusief 0% BTW; dit is een BTW vrijgestelde dienst.

Hoe betaal ik een consult?

Een consult betaal je tijdens het consult, via een QR code (CC, iDeal, PayPal, ApplePay). Eventuele extra kosten worden doorbelast aan de klant.

Is een consult goedkoper dan bij de huisarts of GGD?

Onze tarieven zijn in de meeste gevallen lager dan bij een huisarts of lokale GGD.

Moet ik uit de kleren?

Je hoeft tijdens een consult niet uit de kleren. Alle testafnames mag je zelf doen nadat je de thuistest van de verpleegkundige hebt meegekregen.

Geeft een verpleegkundige van Soa Clinic mij een medische diagnose?

Een verpleegkundige van Soa Clinic kan jou geen medische diagnose geven en kan je enkel advies geven over de af te nemen soa-test en de betreffende soa. Een diagnose mag alleen door een arts of huisarts worden gegeven.

Kan een verpleegkundige zien welke soa ik heb?

Nee, dit kan alleen via een test, of via een consult met een huisarts.

Waar kan ik een consult plannen?

Een consult van Soa Clinic kun je plannen op de locaties van Medi Prevent en Vaccinaties op reis, waarvan Soa Clinic een onderdeel is. Op de pagina ‘Plan een consult’ vind je een overzicht van alle lokaties.

Hoe lang duurt een consult?

15 minuten.

Wat zijn de voordelen van een consult?

Seksuele gezondheid bestaat uit meer dan simpelweg soa-testen afnemen en infecties behandelen. Voorlichting en advies geven is ook van groot belang en het is onze missie is om cliënten tijdens dit proces op een prettige en professionele manier te begeleiden. In sommige gevallen mag een verpleegkundige van Soa Clinic helpen met een professionele bloedafname als je het zelf afnemen van bloeddruppels d.m.v. de thuistest spannend vindt.

Heb ik meteen uitslag na een consult?

Nee, je krijgt niet meteen al de uitslag. Al bestaan er ook ‘afleestesten’ hebben wij een bewuste keuze gemaakt voor de testen die worden onderzocht door het laboratorium Dr. STEIN. Deze zijn identiek aan de testen die ook door huisartsen en GGD’s worden gebruikt en geven de meeste betrouwbaarheid.

Over privacy

Hoe waarborgen jullie mijn privacy?

We vragen alleen de minimaal vereiste gegevens van je: je naam, geboortedatum en geslacht om jouw testanalyse goed uit te voeren. We vragen een postadres om het pakketje naar je te kunnen sturen, dat hoeft niet je eigen adres te zijn. We vragen om een emailadres en je telefoonnummer om je bestelling te bevestigen. Je kunt eventueel een fictieve naam opgeven, een alternatief postadres doorgeven of een tijdelijk emailadres aanmaken en opgeven. Wij gebruiken deze gegevens alleen om je bestelling te verifiëren en verzenden. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd. Wij sturen nooit ongevraagd post en delen nooit gegevens zonder jouw toestemming. Wordt je via ons behandeld voor een soa? Dan bewaren wij jouw dossiergegevens op grond van de wet. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.

Kan mijn huisarts mijn test inzien?

Nee, dat kan niet. Je kunt wel je testuitslag downloaden via ‘Mijn uitslag’ en zelf overhandigen aan jouw huisarts als jij dat wil.

Kan mijn partner erachter komen dat ik via jullie een test heb gedaan?

Nee, het is niet mogelijk voor jouw partner om te achterhalen of jij een test bij ons hebt besteld. Jouw afspraak en bestelgegevens worden aan niemand verstrekt en zijn niet gekoppeld aan jouw inlogcode.

Is mijn uitslag in te zien door anderen?

Nee, je testuitslag is alleen in te zien met jouw inlogcode (gelijk aan de barcode van jouw testafname) en geboortedatum. Jouw inlogcode wordt alleen aan jou verstrekt. Bewaar deze dus goed en zorg dat deze privé blijft.

Kan ik een thuistest naar een ander adres laten sturen?

Ja dat kan. Je kunt een alternatief verzendadres opgeven als jij dat wenst. Je kunt ook aangeven dat je de thuistest op een servicepunt wilt ophalen.

Hoe ziet de verpakking van een thuistest eruit?

De thuistest wordt verpakt in een ongemarkeerde brievenbusdoos.

Kan ik een thuistest anoniem ophalen?

Ja kies bij verzendopties voor een PostNL pick-up lokatie.

Kan ik een fictieve naam opgeven voor een consult?

Ja dat kan. Je kunt een fictieve naam opgeven.

Meer informatie over mijn privacy online

Ga naar www.soaclinic.nl/privacyverklaring