Alle soa’s

Een soa -ofwel een geslachtsziekte- komt meestal door een virus of een bacterie die in je lichaam komt of die je doorgeeft aan anderen door (onveilige) seks, bloedcontact of aanraking. Niet alle soa’s zijn te genezen, maar de meesten zijn goed te behandelen. Zorg dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende soa’s in Nederland.

Bekijk alle soa’s

Ontdek hier de belangrijkste soa’s en hoe Soa Clinic jou zekerheid biedt.

Geen klachten?

De meeste soa’s verlopen asymptomatisch. Dat betekent dat je geen klachten hebt terwijl je wel besmet bent en er nog steeds sprake kan zijn van ernstige gevolgen.

Chlamydia

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s. Niet iedereen voelt er wat van en daarom wordt het vaak ongemerkt doorgegeven tijdens onveilige sex.

Syfilis

Syfilis komt vooral voor bij mannen die sex hebben gehad met mannen of bij iemand die sex heeft gehad met iemand uit een risicogebied. Het kan een poosje onopgemerkt blijven.

Mycoplasma

Mycoplasma genitalium is een soa die door een bacterie wordt veroorzaakt. Je kunt het ongemerkt overdragen aan anderen en er zelfs onvruchtbaar van worden.

Gonnoroe

Gonorroe is een erg besmettelijke soa en staat ook wel bekend als ‘druiper’ bij mannen. Je kunt besmet raken door onveilige seks maar ook door aanraking via handen.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever en komt door een virus. Je kunt het krijgen door onveilige seks of via bloed.
 Meestal merk je Hepatitis B pas op na enkele maanden.

HPV

Meestal is HPV ongevaarlijk, maar van sommige soorten kun je kanker krijgen en van één type krijg je genitale wratten.

Trichomonas

Trichomonas krijg je door onveilige seks en wordt veroorzaakt door een parasiet. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen. Vrouwen krijgen vaker klachten dan mannen.

Genitale wratten

Genitale wratten komen door een besmetting met HPV. De meeste mensen die seks hebben (veilig en onveilig) hebben HPV. De meeste mensen met dit virus krijgen geen wratten.

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Klachten kunnen vanzelf weggaan of behandeld worden. Herpes blijft echter in je lichaam.

Hiv

Hiv kun je oplopen door seks zonder condoom, m.n. via anale seks en via bloedcontact. Bij mannenseks, betaalde seks of als je bedpartner uit een risicogebied komt, loop je meer risico.

Artikelen over soa’s

We delen hier regelmatig onze blogs, berichten of artikelen over allerlei geslachtsziektes. Omdat jouw seksuele gezondheid onze missie is willen wij jou op deze manier op de hoogte houden en inspireren met verhalen en updates over soa’s.

Wat zijn de do’s en don’ts bij een gescheurd condoom?

Het kan iedereen overkomen, een condoom die scheurt tijdens de seks. Je hebt het niet altijd in de gaten als het gebeurt. Maar als er sprake is van een gescheurd condoom dan is de kans groot dat jouw slijmvliezen die van jou partner aanraken, dat je vocht uitwisselt of dat je in contact komt met bloed, door een klein wondje. Wat moet je doen als je condoom is gescheurd?

Mediprevent en Vaccinaties op reis lanceren Soa Clinic

Op 1 mei lanceerden de Medi Prevent Groep en zusteronderneming Vaccinaties op Reis een nieuw initiatief, nl. Soa Clinic. Onder het motto ‘Zeker en anoniem’ zal Soa Clinic zich richten op mensen die zich anoniem willen laten testen op een soa. Uniek is dat Soa Clinic de enige aanbieder is met volledige dekking van consult locaties verspreid over Nederland.

Direct naar

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/Illustratie06_416x416.png

Doe de Soa-wijzer

Heb je klachten of maak je je zorgen, maar weet je niet om welke soa het zou kunnen gaan? Met behulp van de Soa-wijzer ontdek je welke soa’s er zijn.

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/visual-home-2.png

Plan een consult

Soa Clinic heeft 20 locaties in Nederland waar BIG-geregistreerde verpleegkundigen voor jou klaar staan om je advies te geven over onze thuistesten.

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/visual-home-3.png

Bestel een thuistest

Alles zelf in de hand? Bekijk de thuisafnamesets voor de meest voorkomende soa’s. Stuur jouw afname op en ontvang de uitslag via een professioneel lab.