Een gescheurd condoom, wat nu?

Het kan iedereen overkomen, een condoom die scheurt tijdens de seks. Loop je dan extra risico op een soa? En wat moet je doen als je condoom is gescheurd? Soa Clinic geeft antwoord.

Een gescheurd condoom

Je hebt het niet altijd in de gaten als het gebeurt. Maar om verschillende redenen kan een condoom scheuren tijdens de seks. Met een passend condoom is de kans op scheuren een stuk kleiner. Een condoom die te strak zit is namelijk moeilijk af te rollen, knelt af en scheurt makkelijker. Door de omtrek van je erectie te meten kun je de juiste maat bepalen en zorgen dat je de goede condooms koopt.

Maar wat als het dan toch een keertje mis gaat? Als er sprake is van een gescheurd condoom dan is de kans groot dat jouw slijmvliezen die van jou partner aanraken, dat je vocht uitwisselt of dat je in contact komt met bloed, door een klein wondje. Als jij of jouw partner besmet zijn met een soa, dan is de kans veel groter dat de ander die soa ook krijgt.

 

Elk jaar lopen ongeveer 3 tot 4 % van alle volwassen Nederlanders meer risico op een soa en/of hiv vanwege onveilige seks. Als je condoom scheurt en je hebt seks met iemand waarmee je geen vaste relatie hebt, dan is de kans op een soa groter dan als een condoom scheurt tijdens seks met jouw vaste bedpartner.

Maak het bespreekbaar

Maak je je zorgen? Maak het bespreekbaar en praat erover. Jouw bedpartner kan je misschien wel geruststellen of je juist wat vertellen over een mogelijk risico. Weet je het allebei niet, omdat er geen bekende klachten van een soa zijn, dan kan het toch verstandig zijn om d.m.v. een test zekerheid te krijgen.  Sommige soa’s geven geen of niet direct klachten, terwijl ze wel ernstige gevolgen kunnen hebben en je de ziekte ongemerkt kunt doorgeven.

Als je je wil (laten) testen, hou dan altijd rekening met de zogeheten ‘windowtijd’ van een soa. Dit is de incubatietijd die nodig is voor een soa om gedetecteerd te kunnen worden. Gebeurde het gisteren nog dat je condoom scheurde? Dan heeft testen nu nog niet zo heel veel zin. Wacht minstens twee weken voordat je een test plant of doet.


Direct naar

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/Illustratie06_416x416.png

Doe de Soa-wijzer

Heb je klachten of maak je je zorgen, maar weet je niet om welke soa het zou kunnen gaan? Met behulp van de Soa-wijzer ontdek je welke soa’s er zijn.

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/visual-home-2.png

Plan een consult

Soa Clinic heeft 20 locaties in Nederland waar BIG-geregistreerde verpleegkundigen voor jou klaar staan om je advies te geven over onze thuistesten.

https://soaclinic.nl/wp-content/uploads/2021/02/visual-home-3.png

Bestel een thuistest

Alles zelf in de hand? Bekijk de thuisafnamesets voor de meest voorkomende soa’s. Stuur jouw afname op en ontvang de uitslag via een professioneel lab.