Swingen

Wat is dat eigenlijk?

Swingen in het kader van partnerruil is een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels. Twee stellen kunnen bijvoorbeeld afspreken om met elkaar seks te hebben. Meestal identificeren swingers zich als heteroseksueel maar hebben hierbij wel regelmatig seks met anderen van hetzelfde geslacht. Voor swingers worden speciale feesten georganiseerd en ook via websites zoals https://www.sdc.com/nl/ kunnen stellen elkaar vinden.

Omdat swingers met verschillende mensen seksueel contact hebben is het belangrijk om je regelmatig te laten testen op soa’s. Zo kan je snel behandeld worden en voorkomen dat je een soa doorgeeft aan anderen. Helaas gebeurd dit in de praktijk niet altijd. Een recent Nederlands onderzoek heeft gekeken naar het testgedrag van meer dan 1000 swinger-stellen door middel van een vragenlijst. Hier kwam uit dat in slechts 59% van de gevallen een condoom werd gebruikt bij vaginale seks. Bij anale seks was dit 75%. Er werd ook gekeken naar het test gedrag. Hier kwam uit dat hoe vaker stellen swingen, hoe vaker zij zich laten testen op soa’s. Over het algemeen zijn het vrouwen die zich meer laten testen dan mannen.

Bovengenoemd onderzoek keek ook waarom het mensen tegenhoudt om te testen, hieruit kwam naar voren dat angst voor de testprocedure, beperkte openingstijden en het simpelweg vergeten om een afspraak te maken. Hierin speelt ook mee dat swingers niet meer bij de GGD terecht kunnen. Tot 2014 waren swingers nog welkom bij de GGD om gratis te testen, helaas is dit in 2015 afgeschaft omdat er relatief weinig soa’s werden aangetroffen. Dit is jammer, want hierdoor blijven soa’s onopgemerkt en kan het overdragen worden zonder dat je dit weet. Mensen kunnen namelijk een drempel ervaren om naar de huisarts te gaan omdat ze hierbij de anonimiteit verliezen.

Hierin kunnen wij van Soa Clinic gelukkig een uitkomst bieden. Door onze thuistesten kun je volledig anoniem en op een moment dat voor jou uitkomt, jezelf laten testen. Weet je niet welke test jij nodig hebt? Vul dan de soa-wijzer in via onze website www.soaclinic.nl/soa-wijzer

Play safe, stay safe!