Condooms

Een van de makkelijkste manieren om een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te voorkomen is het gebruik van een condoom. Helaas blijkt in de praktijk dat een condoom niet altijd gebruikt wordt. Zonde, want het aantal soa’s neemt nog altijd jaarlijks toe en condooms zijn een hele effectieve methode om een soa te voorkomen.

 

Hoe zien jongeren condooms?

Een groot onderzoek heeft gekeken naar hoe jongeren momenteel tegen condoomgebruik aankijken[i]. Hieruit blijkt dat 70% van de jongeren bij de eerste keer seks een condoom gebruikt maar bij een onenightstand dit slechts 40% is. Meer dan de helft loopt dus risico op het oplopen van een SOA. Velen hiervan geven aan geen condoom te hebben gebruikt omdat ze er niet aan hadden gedacht of omdat ze teveel alcohol hadden gedronken. Vaak hebben ze ook geen condoom bij zich.

En condoomgebruik bij vaste seks partners?

Een op de drie jongeren geeft ook aan dat ze bij de huidige seks partner in het begin van de relatie wel condooms gebruiken maar hier naarmate de tijd vorderde mee gestopt zijn. Als je je beide laat testen op soa’s is dit een logische volgende stap maar helaas laat slechts ongeveer 3 op de 10 jongeren zichzelf en zijn of haar partner testen voordat er gestopt wordt met condooms. Je kan op deze manier je partner dus onbewust besmetten.

Is voorlichting nog effectief?

De belangrijkste voorspeller van condoomgebruik is niet geslacht, leeftijd of opleidingsniveau maar simpelweg of mensen condooms bij zich hebben. Helaas denken veel jongeren negatief over het gebruik van condooms omdat ze van mening zijn dat je dan uit bent op seks. Helaas zorgt dit er in de praktijk alleen maar voor dat de kans op onveilige seks toeneemt en daarmee de kans op soa’s. Voorlichting moet zich vooral richten op het normaliseren van condoombezit en gebruik.

In de toekomst hoop ik dat het taboe op soa’s verder wordt doorbroken en dat het dragen van condooms wordt genormaliseerd (tenzij je in een monogame relatie zit waarbij je beide hebt laten testen uiteraard). Wil je toch zonder condoom willen vrijen met iemand die je al langer kent? Laat jezelf en jouw partner dan vooraf testen zodat je zeker weet dat je veilige en fijne seks kan hebben. En mocht het toch gebeuren dat je vergeten was een condoom te gebruiken bij een onenightstand kan je je het beste direct hierna laten testen zodat je zeker weet dat je geen SOA hebt! En neem de volgende keer gewoon die condooms mee!

voetnoot:

[i] https://seksonderje25e.nl/files/uploads/Onderzoeksboek%20Seks%20onder%20je%2025e%202017.pdf