Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever en komt door een virus. Je kunt het krijgen door onveilige seks of via bloed.
 Meestal merk je hepatitis B pas op na enkele maanden. Je kunt je voor hepatitis B laten behandelen of inenten.

NL telt
ca. 40.000
chronisch
zieken

Direct naar

Consult met deskundige

v.a. €25,- Onze deskundige staat voor je klaar

Hepatitis B antigeen afnameset

€49.95 Voor 17:00 besteld is dezelfde dag gratis verzonden!
Man Vrouw

Heb ik hepatitis B?

De kans dat je met hepatitis B besmet bent is erg klein, maar neemt toe als je een man bent die seks heeft met andere mannen (MSM) of als je seks hebt gehad met iemand uit een land waar veel hepatitis B voorkomt. De manier om te ontdekken of je hepatitis B hebt, is door te testen. Dat kan door een hepatitis B thuistest te bestellen. Deze test is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Twijfel je en wil je advies bij het keizen van de juiste thuistest? Plan dan een consult op een van onze locaties. Dat kan zelfs ‘s avonds en in het weekend.

Wat is hepatitis B en hoe krijg je het?

Hepatitis B is een ziekte die je krijgt door onveilige seks of via het bloed, bijvoorbeeld via een gebruikte naald. Je loopt meer risico als je een man bent die seks heeft met andere mannen (MSM) of als je seks hebt gehad met iemand uit een land waar veel hepatitis B voorkomt. Een moeder kan het virus ook overdragen bij de geboorte van haar kind. Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. De ziekte begint met een griepje met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelkleuring van de ogen en huid. Je urine zal theekleurig zijn en ontlasting stopverfkleurig. Kinderen krijgen vaak nauwelijks klachten, maar zijn wel besmettelijk voor anderen. Hepatitis B kan genezen, maar ook overgaan in een chronische infectie.

Klachten en symptomen van hepatitis B

De symptomen en klachten van hepatitis B zijn te onderscheiden in acute hepatitis B en de chronische variant. De ziekte begint met een griepje met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelkleuring van de ogen en huid. Je urine zal theekleurig zijn en ontlasting stopverfkleurig.

Bij de chronische vorm krijgt je lichaam het virus niet goed onder controle en heb je op lange termijn meer risico op kanker in de lever of dat de lever het minder goed doet.

Acute hepatitis B symptomen

Als je besmet bent geraakt met het virus en je geneest daarna, dan kun je niet opnieuw besmet raken. Ook krijgen de meeste mensen helemaal geen ziekteverschijnselen, maar de volgende klachten zouden kunnen optreden:

  • Gebrekkige eetlust
  • Vermoeidheid
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Koorts
  • Geelzucht
  • Verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine
  • Jeuk

Chronische hepatitis B klachten

Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest hepatitis B niet vanzelf. Bij baby’s en kleine kinderen is dit maar liefst 90%. Er ontstaat dan een chronische infectie waardoor de volgende symptomen ontstaan:

  • Na 10-20 jaar een verlittekening van de lever
  • Levercirrose en leverfibrose
  • De kans op leverkanker wordt verhoogd

In dit geval kan hepatitis B de lever aantasten en daarom is er een regelmatige controle nodig.


Gevolgen als je hepatitis B niet behandelt

De klachten kunnen 6 maanden duren. Meestal gaat het vanzelf over maar kun je nog wel maandenlang moe blijven. Bij de chronische variant kunnen er zoals je hierboven hebt gelezen ernstigere klachten ontstaan.


Wanneer een hepatitis B test?

Als je je wilt laten testen op hepatitis B, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de windowfase, ook wel incubatietijd genoemd. Hepatitis B is pas 8 weken na de besmetting aantoonbaar op de test. Als je eerder klachten hebt dan zou het wel zinvol zijn om eerder te testen. Bespreek dit met jouw huisarts. Bij Soa Clinic heb je twee keuze opties: je kunt een consult plannen waarbij je advies krijgt over het afnemen van een test, of je kunt een thuistest bestellen.

Verschil tussen hepatitis B en C

Naast een test voor hepatitis B bieden wij ook een test voor hepatitis C aan. Maar wat is nou het verschil tussen beide ziektes? De overeenkomst tussen beide ziektes is dat ze beiden besmettelijk zijn en een leverontsteking kunnen veroorzaken. Het verschil zit in de ernst van de klachten en de manier van besmetting.

Daarnaast wijzen cijfers uit dat hepatitis B in de meeste gevallen acuut is en in 5 tot 10 procent van de gevallen chronisch kan verlopen. Bij hepatitis C verloopt de ziekte in 80 procent van de gevallen chronisch. Verder bestaat er voor hepatitis B wel een vaccinatie, maar dit is nog niet het geval voor hepatitis C.

Op welke soa moet ik testen?

Wil je weten of het ook iets anders kan zijn?

Hoe werkt het?

Doe de Soa-wijzer

Ontdek aan de hand van een aantal vragen of je risico hebt gelopen op een soa en wat je daar aan kunt doen.

Check wat je moet weten over soa’s

Bestel een thuistest

Voor de meeste soa’s bieden wij professionele thuistesten. Deze neem je in privésfeer af en stuur je op.

Ontdek al onze thuistesten voor soa’s

Of plan een consult

Wil je advies over soa’s en onze thuistesten? Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kom naar één van onze 20 locaties

Analyse in het lab

Alle afgenomen tests worden volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd in een professioneel lab.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze testen

Online uitslag

Zodra we jouw test hebben ontvangen sturen we je binnen 3 werkdagen de uitslag en eventuele vervolgstappen toe.

Heb je een code? Ga naar ‘Mijn uitslag’

Beoordeling van de thuistesten

“Discrete verpakking” Raphael, 27 jaar
“Ik kon het anoniem ophalen” Peter, 21 jaar
“De instructies waren erg duidelijk” Carla, 34 jaar

Waarom bij Soa Clinic bestellen?

Veilig in privésfeer
Binnen 3 dagen uitslag
Volledig anoniem

Meer over hepatitis B

Hoe werkt een hepatitis B test?

Wil je weten hoe je een thuistest afneemt? Dan kun je een consult plannen op een locatie van Soa Clinic, onderdeel van Medi Prevent. Je kunt ook kiezen voor het bestellen van de thuistest. Bij de test zitten instructies om de afname thuis te doen. In onze webshop vind je een bloedtest die zowel geschikt is voor mannen en vrouwen. Met de bijgeleverde vingerprikker prik je eenvoudig in je vinger en vervolgens vang je een paar druppels bloed op in het buisje. In het lab wordt er vervolgens gezocht op anti-HBC. Bij een positieve uitslag worden kosteloos extra testen ingezet, hiermee kun je zien of je ooit hepatitis B hebt gehad of nu een actieve hepatitis B infectie hebt. Deze vorm van thuistesten is betrouwbaar.

Hepatitis B thuistest

Hou je het graag zelf in de hand? Je bestelt hier eenvoudig, betrouwbaar en snel een test. Het is anoniem, betrouwbaar en binnen enkele werkdagen heb je de uitslag. Wil je eerst graag meer weten over de soa hepatitis B? We vertellen je op deze pagina meer over wat het virus inhoudt, wanneer je moet testen, hoe je moet testen en hoe je jezelf kunt beschermen. Hoor je het liever van een deskundige? Plan dan een consult op een van onze vestigingen.

Kosten van de hepatitis B test

Een hepatitis B test bestel je bij soaclinic.nl al voor €49,95 (inclusief 21% btw en gratis verzending)! Twijfel je misschien of je toch een andere soa hebt opgelopen? In onze webshop vind je een grote variatie aan soa testen. Denk bijvoorbeeld aan een chlamydia test, gonorroe test, syfilis test of kies voor een combinatie afnameset voor de man of vrouw waarmee je op meerdere soa’s tegelijk kunt testen. Ga naar de overzichtspagina van alle thuistesten.

Hoelang duurt de uitslag van een hepatitis B test?

Niet lang! Als het laboratorium jouw test retour heeft ontvangen dan duurt het nog maar 3 dagen totdat de uitslag bekend is. Vervolgens kun je jouw uitslag bekijken via ‘Mijn Uitslag’. Het is daarom belangrijk dat je jouw testcode goed bewaart zodat je de uitslag kunt inzien. 

Wat als het geen hepatitis B is?

Je klachten kunnen ook iets anders zijn. Check de Soa-wijzer om te kijken welke soas er nog meer zijn.

Welke behandeling is er voor hepatitis b?

Is je test positief? Dat is natuurlijk vervelend! Gelukkig ben je in ieder geval op de hoogte en kun je er iets aan doen. Via ‘Mijn uitslag’ informeren wij jou over de vervolgstappen.

Beschermen tegen hepatitis B door vaccinatie

Bescherm jezelf tegen hepatitis B door een vaccinatie te halen. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die verspreid over een half jaar worden gegeven. Homo- en biseksuele mannen en vrouwen die seks hebben voor geld kunnen zich gratis laten vaccineren. Vraag ernaar bij je huisarts of de GGD.

Hoe voorkom je hepatitis B?

Hepatitis B kun je voorkomen door jezelf te laten inenten tegen hepatitis B, beschermde seks te hebben en geen contact te hebben met andermans bloed door bijvoorbeeld het delen van een drugsspuit.

Moet ik iemand waarschuwen als ik hepatitis B heb?

Heb je hepatitis B? Waarschuw iedereen met wie je de laatste 6 maanden seks had. Ze kunnen dan laten testen of ze hepatitis B hebben. Zo verspreidt het virus zich niet verder. Heb je een blijvende hepatitis B-infectie? Dan is het verstandig dat de persoon met wie je vaker seks hebt en met wie je een woonruimte deelt zich laten inenten. Eventueel kun je mensen met behulp van onze collega’s anoniem waarschuwen via www.partnerwaarschuwing.nl.

Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”