Genitale wratten

Genitale wratten komen door een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Seksueel actieve mensen hebben bijna allemaal HPV. Dit virus kent veel varianten waarbij je van slechts een enkele variant genitale wratten kunt krijgen. Gelukkig zijn deze types niet gevaarlijk omdat ze niet kunnen leiden tot kanker en gaan ze meestal vanzelf weer weg.

Met 58%
zijn het vooral
mannen die
het krijgen


Wat zijn genitale wratten en hoe krijg je het?

Het hebben van genitale wratten is een soa en komt door een besmetting met HPV, het zogeheten humaan papillomavirus. Je krijgt genitale wratten makkelijk als je seks hebt met iemand die dit virus heeft. De kans dat je ze krijgt is groter als iemand waarmee je seks hebt wratten heeft. Vooral door contact van de geslachtsdelen en de anus. Maar het kan ook via je vingers en de huid rond je penis, vagina of anus. Of via een gebruikte handdoek. Je kunt ze krijgen en doorgeven zonder dat je dat weet. Het is daarom belangrijk om veilige seks te hebben, al kun je de wratten hierdoor niet 100% voorkomen.


Welke varianten van HPV zijn er?

Er bestaan honderden varianten van HPV. De bekendste types zijn:

 • Type 16 en 18: dit zijn de belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker. Bij 60 tot 70% van de vrouwen die baarmoederhalskanker hebben, wordt een van deze twee typen aangetoond.
 • Type 6 en 11: zijn de belangrijkste veroorzakers van genitale wratten. Gelukkig betekent het niet dat u een verhoogd risico hebt op baarmoederhalskanker als je genitale wratten hebt. Je kunt met meerdere typen HPV tegelijk besmet zijn.

Klachten en symptomen van genitale wratten

Je kunt deze soa herkennen aan wratten op de penis, vagina of anus. Het begint met een paar wratjes en het zou zich kunnen uitbreiden in groepjes. Genitale wratten kun je herkennen aan de roze of grijswitte kleur. Genitale wratten kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel veroorzaken. Ze kunnen vanzelf verdwijnen, maar het kan ook heel lang kunnen duren. Alleen als je veel klachten ervaart word je behandeld. De behandeling bestaat uit het insmeren met zalf of vloeistof. Ook kunnen de wratten worden weggehaald. Helaas is het wel zo dat ze weer terug kunnen komen na de behandeling.

 

Klachten vrouw

Vrouwen kunnen de volgende symptomen ervaren:

 • Jeuk, pijn en een branderig gevoel in de schaamstreek
 • Wratten rondom de vagina
 • Onzichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond
 • Wratten rondom anus (kan ook gebeuren zonder anale seks)

Klachten man

Mannen kunnen de volgende symptomen ervaren:

 • Jeuk, pijn en een branderig gevoel in de schaamstreek
 • Wratten rondom penis, voornamelijk op de eikel en de schacht
 • Wratten in de schaamstreek
 • Wratten rondom anus (kan ook zonder anale seks optreden)

Gevolgen als je genitale wratten niet behandelt

Genitale wratten zijn niet gevaarlijk en gaan meestal vanzelf weer weg. Dat kan snel zijn maar kan soms ook een tijdje duren, soms wel 2 jaar. Alleen als je veel klachten hebt word je hiervoor behandeld. Een genitale wratten besmetting kan naast een besmetting met een andere HPV variant bestaan. De bekendste types zijn de types die baarmoederhalskanker bij vrouwen kunnen veroorzaken. Er is een gratis vaccinatie tegen HPV die kankersoorten veroorzaakt. Deze is niet geschikt tegen genitale wratten. Er is een vaccin wat hier wel tegen beschermt. Je kunt er navraag over doen bij je huisarts. Dit vaccin is niet gratis.

Wanneer een genitale wratten test?

Herken je 1 of meer klachten van genitale wratten? Je kunt je het beste laten onderzoeken bij je huisarts of de GGD. De arts bekijkt de plekjes op je penis, vagina of anus. Zo bepaalt hij of je genitale wratten hebt. Dan hoef je geen urine of uitstrijkje in te leveren. De arts prikt dan ook geen bloed bij je. Het kan echter wel verstandig zijn om ook op andere soa’s te testen. Bekijk onze thuistesten of plan een consult op een van onze locaties voor advies over soa’s en onze thuistesten.


Meer over genitale wratten

Wat als het geen genitale wratten zijn?

Je klachten kunnen ook iets anders zijn. Check de Soa-wijzer om te kijken welke soa’s er nog meer zijn.

Welke behandeling is er voor genitale wratten?

Meestal gaan genitale wratten vanzelf weg. Alleen als je veel klachten ervaart dan word je behandeld. De behandeling bestaat uit het insmeren met zalf of vloeistof. Ook kunnen de wratten worden weggehaald, door ze aan te stippen, weg te branden of weg te snijden. Helaas is het wel zo dat ze weer terug kunnen komen na de behandeling.

Hoe voorkom je genitale wratten?

Je kunt de kans op genitale wratten verkleinen door:

 • Condooms te gebruiken. Dit beschermt je helaas niet volledig omdat HPV ook op de huid rond de penis, vagina en anus kan zitten.
 • Voorkom het aanraken van wratten. Je kunt het virus ook met je vingers doorgeven.
 • Er is een vaccin dat beschermt tegen HPV die genitale wratten veroorzaakt. Dit vaccin is niet gratis en moet je aanvragen via je huisarts.
Moet ik iemand waarschuwen als ik genitale wratten heb?

Als je genitale wratten hebt en seks hebt met 1 persoon, dan is het lastig om te voorkomen dat je het doorgeeft. Door je bedpartner hierover te vertellen wordt iemand niet verrast als hij of zij ook wratten krijgt. Het kan ook zijn dat iemand nooit wratten krijgt van het virus. Bespreek het zodat de persoon weet waar hij of zij aan toe is.

Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”