De eerste keer

Hoe oud was jij bij je eerste keer?

Blog: Koen Gorgels, arts seksuele gezondheid

“Kinderen tegenwoordig hebben slechte manieren, geen respect voor autoriteit en hun ouders en vinden praten leuker dan oefenen. Het zijn tirannen voor leraren”. Je zou direct zeggen dat ik deze quote direct uit een lokaal nieuwsblaadje voorlees maar niets is minder waar. Deze quote is namelijk van Socrates, een bekende filosoof uit de Romeinse tijd. Als je denkt dat de jeugd slechter is geworden gedurende jouw leven heb je het mis. Het is iets van alle tijden. Met de mogelijkheid tot sexting en datingapps zoals Tinder en Grinder wordt hetzelfde over de jeugd van tegenwoordig gezegd. Maar is dat wel zo?

Tijdens een groot onderzoek uit 2017 is er gekeken naar de ervaringen van jongeren op seksueel gebied en is dit vergeleken met een ander onderzoek uit 2012[i]. Wat blijkt! De leeftijd waarop de helft van de jongeren seks heeft gehad is gestegen van 17 jaar in 2012 naar 18 jaar in 2017.

Ongeveer 33% van de jongeren van 16-17 jaar hebben seks gehad en dit neemt af tot 1% bij 12-13 jarigen. Tongzoenen gebeurt wel op jongere leeftijd waarbij 11% van de 12-13 jarigen hier ervaring mee heeft en 65% van 16-17 jarigen. Voor hoger opgeleiden neemt de kans af dat iemand seks heeft onder de 12-16 jarigen maar vanaf 17 jaar maakt het geen verschil meer.

Belangrijke voorspellers of iemand seksueel actief is zijn, social media gebruik en eigenwaarde. De redenen die worden gegeven om te beginnen met seksueel contact zijn divers maar de meerderheid was in een relatie op dat moment. Vaak genoemde redenen waarom sommige jongeren nog geen seks hebben gehad zijn dat ze zich te jong vinden of dat het gewoon nog niet was gebeurd. Bij de oudere jongeren speelt religie ook een belangrijke rol waarbij een deel wacht totdat hij of zij getrouwd is. Meisjes hebben vaak een iets oudere partner en jongens meestal een partner van dezelfde leeftijd of jonger tijdens de eerste keer.

Dus is de jeugd losser geworden de afgelopen jaren? Het lijkt erop van niet maar toch zijn er veranderingen te zien. Ongeveer 50% van de jongeren keurt seks zonder verliefdheid goed, een stijging ten opzichte van 2012 toen slechts 35% dit goedkeurde.

Is dit nou een goede of slechte ontwikkeling? Ik wil geen waarde oordeel verbinden aan het feit dat jongeren nu op een latere leeftijd seks hebben. Wel is het positief dat het aantal jongeren dat seksueel contact heeft voor de leeftijd van 14 jaar is afgenomen. Deze groep is namelijk kwetsbaarder en beschermen zich minder goed tegen soa’s en zwangerschap. Dus om mijn titel te beantwoorden: Nee, the youth has not gone wild maar de tijd zal uitwijzen wat er momenteel gebeurd nu alle kroegen weer open zijn nadat jongeren anderhalf jaar voornamelijk thuis hebben gezeten!

[i] https://seksonderje25e.nl/files/uploads/Onderzoeksboek%20Seks%20onder%20je%2025e%202017.pdf