Wereld hepatitis dag

Blog: Koen Gorgels, arts seksuele gezondheid

Vandaag (28 juli) is het wereld hepatitis dag! Het thema dit jaar is ‘Hepatitis kan niet wachten’ en dat lijkt mij terecht want elke seconde sterft er iemand aan hepatitis. Hepatitis, of leverontsteking, kan uiteindelijk leiden tot een staat van lever cirrose oftewel permanente beschadiging van de lever. Hierbij is het risico op leverkanker verhoogd en werkt de lever mogelijk minder goed.

 

Er zijn veel verschillende vormen van hepatitis. Chronisch alcoholgebruik of een auto immuun reactie (reactie waarbij je lichaam zichzelf aanvalt) zijn frequente oorzaken van hepatitis. Vandaag wil ik het hebben over de hepatitis die wordt veroorzaakt door een virus, de virale hepatitis. In de SOA (seksueel overdraagbare aandoening) wereld zijn twee varianten van hepatitis het meest belangrijk. Dit zijn hepatitis B en hepatitis C waarbij in totaal meer dan 300 miljoen mensen besmet zijn. Ook hepatitis A kan verspreid worden door anaal contact bij mannen die seks hebben met mannen maar dit is gelukkig relatief zeldzaam.[i]

Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus en is overdraagbaar via seksueel en bloedcontact. Dit laatste gebeurt vaak in huishoudens waar 1 persoon besmet is via bijvoorbeeld het delen van scheerapparatuur. Hepatitis B is erg besmettelijk en zorgmedewerkers zijn dan ook verplicht om gevaccineerd te worden. Ongeveer 60% van de mensen die besmet zijn ervaren geen klachten. Voorkomende klachten zijn moeheid, ‘grieperig’, slechte eetlust en misselijkheid. In zeldzame gevallen verloopt de hepatitis ernstig en kan je hieraan overlijden. Het lichaam ruimt, bij het merendeel van de mensen die besmet raken, zelf het virus vanzelf op. Wanneer je toch behandelt moet worden gebeurt dat met virusremmers in het ziekenhuis.

Gelukkig is er een vaccinatie beschikbaar die gratis wordt aangeboden aan mannen die seks hebben met mannen via de GGD maar ook bij alle aanbieders van reisvaccinaties waaronder Vaccinaties op Reis! Tegenwoordig zit de hepatitis B vaccinatie ook in het rijksvaccinatieprogramma dus de hoop is dat dit virus snel wordt opgeruimd.

Hepatitis C

Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C virus en verspreidt zich voornamelijk via bloedcontact. Hepatitis C is wat minder besmettelijk als hepatitis B. De kans op besmetting tijdens heteroseksueel seksueel contact is kleiner tenzij je partner positief is op hepatitis C, gebruik dan altijd een condoom!

De voornaamste wijze van verspreiding is via het delen van naalden en seksuele technieken waarbij er een grote kans is op het ontstaan van wondjes. Denk hierbij aan fisting of het gebruik van buttplugs. Ook bij hepatitis C heeft ongeveer de helft van de mensen geen klachten. Tussen de 30-50% benoemt vermoeidheid, milde griepachtige symptomen, misselijkheid, overgeven, donkere urine of verkleurde ontlasting als klacht. In het ziekenhuis wordt met virusremmers hepatitis C behandelt. Helaas is er nog geen vaccinatie voorhanden.

Samen met Soa Clinic en Vaccinaties op Reis hoop ik een bijdrage te leveren aan de eliminatie van hepatitis B en C door het aanbieden van vaccinaties en mensen laagdrempelig testen aan te bieden. Maak jij je zorgen over hepatitis? Bestel dan een thuistest of plan een consult in met een van onze verpleegkundigen om dit te bespreken!

Voetnoot:

[i] https://www.rivm.nl/nieuws/hepatitis-a-onder-homomannen-in-nederland