Koen Gorgels, arts seksuele gezondheid verbonden aan Soa Clinic

 

Het is nog amper een paar weken geleden dat Soa Clinic haar deuren heeft geopend voor seksueel actief Nederland. Achter de schermen is er veel gebeurd om deze lancering voor te bereiden. Het starten van een soa kliniek doe je niet op een achternamiddag. De dienstverlening die je aanbiedt moet tot in de puntjes verzorgd en van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. Daarom is Koen Gorgels als medisch adviseur bij Soa Clinic nauw betrokken geweest bij de realisatie. Koen vertelt hieronder over zijn ambities voor Soa Clinic.

Ik ben Koen Gorgels en ben er tijdens mijn werk bij de GGD achter gekomen dat seksuele gezondheid uit veel meer bestaat dan alleen testen afnemen en eventuele infecties behandelen. Minstens net zo belangrijk is counseling over seksuele gezondheid en begeleiding bij het waarschuwen van partners van cliënten waarbij een soa is aangetroffen. Dit is belangrijk voor het individu maar ook voor de volksgezondheid.

Bij de GGD is hier al voldoende aandacht voor maar helaas kan niet iedereen daar terecht. De plekken zijn schaars en gericht op mensen met een hoog risico op een soa. Veel huisartsen bieden deze begeleiding ook, maar niet iedereen heeft hier affiniteit mee. Ik was daarom dolenthousiast toen Medi Prevent mij vroeg om samen met hen Soa Clinic op te richten. Op deze manier hebben alle cliënten makkelijk toegang tot informatie en begeleiding rondom het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Tijdens een consult bij Soa Clinic krijg je de mogelijkheid vragen te stellen over de verschillende soa’s en krijg je advies voor welke soa’s je je het beste kan laten testen. Niemand hoeft uit de kleren want de testen kan je later zelf afnemen al kan de verpleegkundige wel al bloed afnemen.

Ook weet je bij Soa Clinic zeker dat de testen betrouwbaar zijn en je anonimiteit geborgd. Ik irriteer me aan aanbieders van testen die mensen zelf kunnen afnemen en zelf gelijk ook de uitslag kunnen aflezen. Deze testen zijn niet accuraat en kunnen mensen een onterecht veilig gevoel geven en daarmee anderen besmetten. Onze testen worden afgenomen bij een hiervoor gecertificeerd laboratorium met veel ervaring op dit gebied. Ik vind het erg leuk om samen met het laboratorium na te denken over de dienstverlening om zo cliënten nog beter te kunnen helpen!

Koen zal regelmatig zijn kennis over geslachtsziekten delen op deze website. Heb je een specifieke vraag voor Koen Gorgels, laat het ons dan weten via de contactpagina op deze website of plan een consult bij een van onze gediplomeerde verpleegkundigen. Kijk in onze shop voor al onze thuistesten.