Ben jij soa vrij?

Het is waarschijnlijk niet de eerste vraag waar je aan denkt wanneer je een leuke man/vrouw ontmoet en zeker niet een van de eerste vragen die je zal stellen. Toch is het een belangrijk onderwerp om met je seks partner te bespreken.

 

Wat is nou eigenlijk een soa?

Een soa is een ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Het zijn virale of bacteriële infecties die veel verschillende klachten kunnen geven. Sommige klachten lijken mild maar kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kunnen gonorroe en chlamydia onvruchtbaarheid veroorzaken. In veel gevallen geeft een soa vaak helemaal geen klachten. Maar liefst 80% van de mensen met een soa besmetting weten dit niet. Zo kunnen mensen dus onbedoeld anderen weer besmetten en zullen soa’s blijven rondgaan.

Soa’s gaan niet vanzelf over maar zijn gelukkig wel goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent! Het belang van testen is dus enorm.

Veilig vrijen

In “the heat of the moment” kan het heel goed zijn dat je een condoom vergeet. Dat kan natuurlijk iedereen eens gebeuren, schroom niet om een soa test te doen. Dit kan vanaf 14 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. In de tussentijd is het belangrijk om extra goed op te letten om te voorkomen dat je een ander besmet.

Hoe maak ik het bespreekbaar?

Vraag het gewoon! Wij begrijpen heel goed dat soa’s voor veel mensen een onderwerp zijn dat zij liever vermijden. Soa Clinic heeft de missie om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen en het bespreekbaar te maken. Schroom niet om hierover te praten met je sekspartner(s). Indien je je niet op je gemak voelt bij iemand om hierover te praten dan is het wellicht ook geen geschikte sekspartner, je gaat tenslotte iets bijzonders met elkaar delen.

Heb je wisselende contacten? Dan is het extra belangrijk om op je gezondheid te letten. Je wil samen genieten van de seks en hoe fijn is het als je dan vooraf weet dat het helemaal veilig is!

Bestel hier onze meest complete thuistest!