Stealthing

Wat is dat eigenlijk?

 

Stealthing is gedwongen onveilige seks. De seks is vrijwillig, maar dan wel met het gebruik van een condoom. Wanneer de mannelijke partner zonder toestemming en/of medeweten van zijn sekspartner het condoom verwijdert, spreek je van gedwongen onveilige seks. Dit is een vorm van seksueel geweld.

 

Komt dit alleen bij vrouwen voor?

Nee zeker niet, ook mannen kunnen te maken hebben met stealthing als zij seks hebben met een man. Onderzoek in Australië toont aan dat stealthing voorkomt bij 32% van de vrouwen en bij 19% van de mannen die meededen aan het onderzoek. Het overkomt dus maar liefst 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen.

In Nederland is het nog niet zo’n bekend onderwerp. Stealthing is nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, waardoor er niet altijd een straf kan worden opgelegd bij de dader. Dit houdt niet in, dat als jou dit overkomt er niks gedaan word. Aangifte doen is nog altijd heel belangrijk. In het buitenland is het veel meer bekend. Er zijn ook enkele succesvolle rechtszaken geweest, bijvoorbeeld in Zwitserland, waar een man veroordeeld is voor verkrachting na het afdoen van het condoom tijdens de seks, zonder medeweten van zijn seksuele partner.

Wat zijn de (mogelijke) consequenties?

Als het condoom zonder toestemming wordt verwijderd, is er kans om een soa op te lopen (waaronder het levensbedreigende hiv-virus). Een vrouwelijk slachtoffer heeft ook kans op een ongewenste zwangerschap. Als je vaste of wisselende partner zonder toestemming het condoom heeft verwijderd, betekent dit dat je hem niet kunt vertrouwen. Door zo’n heftige gebeurtenis is de kans op mentale problemen er hoog. Het kan namelijk voelen als verkrachting. Hiervoor kan je altijd bij je huisarts of het Centrum Seksueel Geweld terecht. Hier kan je direct meer informatie krijgen over de gevolgen en de mogelijkheden die jij als slachtoffer hebt.

Hoe weet je of dit jou is overkomen?

Het kan natuurlijk zijn dat je het niet door hebt gehad tijdens de seks, of dat je een onderbuikgevoel hebt. Soms zegt de dader het na de gebeurtenis dat je beter een morning after pil moet halen. De vraag die slachtoffers soms krijgen ‘voelde je het niet dan?’. Nee, soms voel je het niet. Er zijn zo veel trucjes voor, volgens sommige artikelen bestaan er online fora waar mannen tips en trucs met elkaar delen. Heb je na de seks toch een naar onderbuikgevoel, maar kan je je vinger er niet op leggen omdat je diegene vertrouwd? Laat je dan áltijd testen.

Stappenplan na stealthing

Als dit je is overkomen is dat natuurlijk verschrikkelijk, maar wat moet je dan doen? Je kunt een uitgebreide soa-test doen om te kijken of je iets hebt opgelopen. Via de huisarts kan je eventueel preventieve medicijnen tegen hiv-besmetting krijgen. Je kan aangifte doen, dan kan eventueel een forensisch arts worden ingeschakeld om DNA-materiaal van de dader af te nemen tijdens een lichamelijk onderzoek. Ook kan je als vrouw een zwangerschapstest doen en eventueel een morning-after pil kopen bij de drogist. Of contact opnemen met de huisarts voor een koperspiraal. Dit om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Zoek altijd hulp bij desbetreffende instantie om de gebeurtenis te verwerken.