HPV

HPV is een soa die veel voorkomt in Nederland. Seksueel actieve mensen hebben meestal HPV. Het virus kent veel varianten, de meeste onschuldig maar sommigen veroorzaken baarmoederhals-, anus- of keelkanker. Van enkele soorten kun je genitale wratten krijgen.

80-90%
van mensen
raakt besmet
met HPV


Wat is HPV en hoe krijg je het?

HPV staat voor humaan papillomavirus. HPV is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 die baarmoederhalskanker veroorzaken komen vaak voor. Namelijk in 70% van de gevallen wanneer een vrouw baarmoederhalskanker heeft worden deze types gevonden. Daarnaast kan het humaan papillomavirus genitale wratten veroorzaken (type 6 en 11). Deze virussen worden overgedragen door seksueel contact. HPV kun je niet voorkomen door veilige seks.

Klachten en symptomen van HPV

HPV kan cellen in de baarmoederhals, mond, keel of geslachtsorganen besmetten. Vaak merken vrouwen niets van de besmetting en ervaren ze ook geen klachten. HPV wordt meestal binnen 2 jaar opgeruimd in je lichaam. Wanneer het lichaam het niet zelf heeft opgeruimd, dan kunnen er genitale wratten ontstaan en/of kanker op de lange termijn. Meisjes kunnen zich vanaf 12 jaar laten inenten tegen de soorten waar je kanker van kunt krijgen.

  • Kanker: Naast baarmoederhalskanker kan HPV nog meer soorten kanker veroorzaken zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis in de mondholte, in een gedeelte van de keel en in de slokdarm. De klachten lopen sterk uiteen van een branderig gevoel tot bloedingen, pijn en afwijkingen aan de penis en schaamlippen
  • Genitale wratten: De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er één wratje, maar het kan zich ook uitbreiden in groepjes. De kans dat de wratten terugkomen na de behandeling is erg groot.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt gekeken of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Vrouwen worden periodiek opgeroepen voor een uitstrijkje of kunnen gebruik maken van een thuis afnameset. Deze test is NIET via Soa Clinic te verkrijgen. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat. Meer informatie vind je op www.bevolkingsonderzoek.nl.


HPV vaccinatie

Gelukkig is er nu een vaccinatie op de markt gebracht waarmee vrouwen beschermd kunnen worden tegen baarmoederhalskanker. Om de vaccinatie maximaal te laten werken is het belangrijk dat je nog geen seks hebt gehad. Meisjes die krijgen de vaccinatie daarom in het jaar dat ze 13 worden. De HPV vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Een half jaar na de eerste krijgen meisjes met een leeftijd van 12/13 jaar de tweede hpv vaccinatie. De vaccinatie wordt in de bovenarm gezet. Jongens kunnen ook HPV krijgen en meer risico lopen op kanker. Je kunt je als jongen ook laten vaccineren. Vraag dat aan je huisarts. Er is een vaccin dat ook beschermt tegen HPV’s die genitale wratten veroorzaken. Wil jij je hiervoor laten inenten? Vraag dat aan je huisarts. Dit vaccin is niet gratis.


Vragen

“Hoe lang duurt het voor ik een uitslag heb?”

“Hoe betrouwbaar is het testresultaat?”

”Wat als ik positief getest ben?”